Milyen ruhában érdemes jegyes fotózásra érkezni?

Egy jó fénykép sikere minimum 30%-ban az előkészületeken múlik, legalább is szerintem. 🙂 Mikor portrékat és páros fotózásokat csinálok, sajnos nem áll rendelkezésünkre profi sztájliszt csapat, de legtöbbször még sminkes és fodrász sem. Ezek hiányában igyekszem jó tanácsokkal ellátni a hozzám érkezőket az előkészületeket illetően. Ebben a blogbejegyzésben a ruhaválasztásban szeretnék segítséget nyújtani.

Kerülendők

 

Kezdjük azzal, hogy mi az, amit mindenképp érdemes kerülni, ha egy időtálló fotósorozatot szeretnénk készíteni. Persze ezek ökölszabályok, kezeld őket sorvezetőként, amiket meg lehet szegni, ha megvan rá az indok. 

 • Rikítós, neon színű, „nagyon” mintás ruhák
  Ha csak nem a személyiséged elemi része, hogy így öltözködsz, javaslom, hogy kerüld az ilyen ruhadarabokat. Nehéz összeegyeztetni a háttérrel, és a sorozatot nagyon le tudja dominálni, ha minden képen feltűnik ugyan az a hangsúlyos ruha.  
 • Feliratok
  Gondolom, nem kell magyarázni, hogy 20 év múlva már nem biztos, hogy szívesen fogod nézegetni a most még viccesnek gondolt feliratot az összes jegyes fotótokon, amit készítettünk. Ezen felül el is vonja a figyelmet a legfontosabbról: rólatok. 🙂

Összhang

  

Átnéztük, hogy mi az, ami kerülendő, úgyhogy ugorjunk is a konstruktív javaslatokra! Egy kulcsszót mondanék, ez pedig nem más, mint az összhang. Összhang a személyiségeddel, a többi ruhadaraboddal, a környezettel, ahol a fotózás lesz, és a párod ruházatával. Evidensnek tűnik, mégis előfordul, hogy hiányzik a harmónia modellem megjelenésében, amin fotós eszközökkel nehéz segíteni.
Nézzük meg az előbbi felsorolást részenként.

 • Összhang önmagaddal
  Ha feszengsz, ha nem tetszik, amit viselsz, nem téged tükröz az öltözeted, nem fogod szeretni a fotókat. Vedd figyelembe az adottságaid, testalkatod, színtípusod! Lehet, hogy ami a barátnődnek jól áll, az neked nem fog, és fordítva. 
 • Összhang az öltözékedben
  Érdemes figyelni arra, hogy meglegyen az összhang az egész szettedben. Ebbe beletartozik a cipő és a kiegészítők is. Egy elegáns ruha tornacipővel nem fog elegánsan hatni…stb.
 • Összhang a környezettel
  Talán a leggyakrabban elkövetett baki, mikor valaki nem veszi figyelembe a környezetet, ahol a fotózás fog történni. Ha itt nincs meg a harmónia, mesterkélt lesz a kép. Romos épületben kisestélyiben, búzamező közepén magassarkúban, vagy épp ellenkezőleg, egy elegáns közegben slamposan. Ezek mind kiütköznek a fotón, azt fogja érezni a szemlélő, hogy valami nem kerek.
 • Összhang a párod ruházatával
  Mivel együtt fogtok szerepelni a képeken, fontos, hogy a kettőtök szerelése is harmóniában legyen. Színekben és stílusban is.

Variálhatóság

Mikor összekészítitek a ruhákat a fotózásra, érdemes elképzelni, hogy az elkészült fotók hogy fognak mutatni a szobátok falán. Ha ugyan az a ruha van sok képen rajtatok, akkor kicsit unalmassá tud válni egy kollázs a képekből. Azt szoktam javasolni, hogy érdemes néhány kiegészítőt elhozni, amivel egy kicsit tudunk variálni a szetteteken. Pl egy blézer néhány elegánsabb fotóhoz, vagy egy kalap, napszemüveg, egy sál…ami illik hozzátok és a kiválasztott ruhákhoz. Nem fogjátok megbánni. 🙂

Jó példák

Hogy ne a levegőbe beszéljek, mutatok neked néhány jó példát a saját képeim közül.

Összegzés

Láthatod, hogy egyszerű dologról van szó, csak egy pici tervezést igényel. Érdemes előre kitalálni, hogy mit szeretnétek felvenni, megnézni, hogy nincs-e épp a szennyesben, biztosan jó a mérete, nem gyűrött…stb. Ha bizonytalan vagy, akkor szívesen veszem, ha egyeztetünk a ruhákról is a fotózás előtt, mert nekem is az a legfontosabb, hogy szuper legyen a végeredmény. Remélem tudtam segíteni!