Mikorra időzítsük a kreatív fotózást?

Mielőtt kitárgyaljuk, hogy mikor és miért akkor legyen az a bizonyos kreatív fotózás, először is tisztázzuk, hogy mit is takar ez a fogalom pontosan. A legtöbben „beállított képeknek” fordítják, de ennél azért jóval többről van szó. A kreatív fotózás a páros képek elkészítésére dedikált idő. De hogy ez beállított, spontán vagy teljesen őrült dolog, az rátok és a fotósotokra van bízva.

Én amolyan „félig beállított” fotókat szoktam készíteni a kreatív fotózás során. Meghatározom a helyszínt, beállítom a fényeket, de nem igazgatom centiről centire a kisujjaitokat (többnyire), hanem hagyom, hogy mozogjatok, nevessetek, élvezzétek egymás társaságát. 🙂

Na de térjünk vissza a címben felmerülő kérdésre, hogy mikor is legyen az a bizonyos. Először is azt kell eldöntenetek, hogy az esküvő napján szeretnétek-e időt szakítani rá, vagy inkább egy külön napot szántok a fotózásra. Sok fejtörést szokott okozni a pároknak ez a kérdés. Szerintem nincs erre recept, nagyban függ a válasz a ti preferenciáitoktól, a programtól, a helyszíntől és az időjárástól.

Kreatív fotózás az esküvő napján

Érvek

 

 • A legfontosabb szerintem, hogy kevésbé macerás. Nem kell kétszer felöltözni, frizurát csináltatni, sminkelni.
 • Ha az esküvő helyszínén (gondolok itt az erre szakosodott komplexumokra) szeretnétek a kreatív fotózást, akkor kézenfekvő, hogy aznapra időzítsétek, mikor egyébként is ki van bérelve számotokra, és a ti szájízetek szerint van dekorálva.
 • Az is megesik, hogy a pár külföldről érkezik, emiatt nem opció, hogy egy héttel korábban vagy később legyen a fotózás.
 • Ha álmaid ruháját kölcsönzöd, akkor is majdhogynem el van döntve a kreatív fotózás időpontja. Néhány szalon megengedi, hogy pár nappal később vidd vissza a ruhát, de nem biztos, hogy az esküvő másnapján szívesen csináltok majd bármit a pihenésen kívül. Az előző nap is lehet jó opció, ugyanakkor sokan babonából nem szeretnék, ha a kedvesük az esküvő előtt látná a menyasszonyi ruhát.

Ellenérvek

 • Van, hogy egyszerűen nem lehet belezsúfolni a programba egy egyórás kreatív fotózást, mert csak rohanás lenne belőle.
 • Nem titok, hogy szokott lenni a párokban némi feszültség a nagy napon, hiszen ők a nap főszereplői, és szeretnék, ha minden úgy menne, ahogy tervezték, és jól érezné magát a vendégsereg. Az, aki amúgy sem szeret annyira fotózkodni, talán még kevésbé lelkes ennyi minden közepette.
 • Ha a program nem engedi, hogy  ideális fényviszonyok között oldjuk meg a fotózást (ezt még kifejtem lentebb), az aznapi kreatív fotózás a végeredmény rovására mehet.
 • Gyakori, hogy a páros egy messzebb lévő helyszínt szemel ki a kreatív fotózáshoz, amit nem lehet az esküvő napján oda-vissza megjárni.

Kreatív fotózás külön időpontban

Érvek

 • Felsorolhatnék mindent, ami az előző oszlopban ellenérvként szerepelt. Összegezve: ideálisabb körülmények között tudunk alkotni, nem stresszel a páros a nap további része miatt, és tudunk alkalmazkodni a fényekhez, tehát nagy eséllyel jobb képek fognak születni.
 • Míg az esküvőt nyilván nem lehet átszervezni az esetleges rossz időjárás miatt, szerencsére a kreatív fotózásra ez nem igaz. Ha úgy látjuk, hogy az időjárás nem tenné lehetővé a munkát a kiszemelt helyszínen, akkor rugalmasan át tudjuk szervezni egy beltéri helyszínre vagy egy másik napra.
 • Nem vagyunk az idő rabjai, ha úgy tetszik, simán maradhatunk tovább is a megbeszélt időpontnál.

Ellenérvek

 • Drágább, ezen nincs mit szépíteni. Többször kell kifizetni a szolgáltatókat, és ha olyan helyszínt szemeltek ki a fotózásra, ahol fizetni kell, akkor azzal is számolnotok kell.
 • Több időt vesz igénybe. El kell utaznotok a helyszínre, ahol fotózkodni szeretnétek, és újra végig kell ülni a smink és a frizura elkészülését.

 

Melyik napszakban legyen a kreatív fotózás?

Sokan nem tudnak róla, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fényviszonyok között tartjuk a fotózást, ha kültéren szeretnénk alkotni. A napfény ugyanis egy napi ciklus alatt rengeteget változik. Reggel, mikor felkel, lágy és meleg fényű. Ahogy emelkedik az égbolton, egyre keményebb és hidegebb lesz a fénye, majd napnyugta felé közeledve ismét lágyul és melegszik. A fotózás során a meleg, lágy fényeket kedveljük, mert sokkal puhább árnyékokat rajzol az arcunkra, és alapvetően egy sokkal kellemesebb atmoszférát kölcsönöz a képnek. Ezért, hacsak lehetséges, azt szoktam javasolni, hogy a napfelkelte utáni és a naplemente előtti 2 órát célozzuk meg a kreatív fotózással. Júniusban ezek meglehetősen szélsőséges időpontok szoktak lenni, mert ha reggel szeretnénk fotózni, bőven hajnalban kell kelnünk ahhoz, hogy elcsípjük a szép fényeket, míg a naplementés fotózás utolsó képkockái nem egyszer este 9 után kattannak el. De én úgy vagyok vele, hogy a szép végeredményért bármit, így szívesen felkelek akár hajnalban is, ha erre adjátok a fejeteket. A déli napsütésben készült képeknél meglehetősen nagy kontrasztok vannak, amit a fekete-fehér ünnepi öltözék csak tovább tetéz (a fehér ruha kiég, a fekete bebukik), továbbá a szem és az orr alatt csúnya, kemény árnyékok jelennek meg, ami egyáltalán nem szerencsés. Sajnos ezt csak óriási erőfeszítések árán lehet kiküszöbölni, például úgy, hogy egy fél szobányi fénylágyítót teszünk a nap útjába (amihez úgy 4-5 ember kell, hogy megtartsa). Vakuzással is lehet picit deríteni az arcon, de ha igazán hangulatos képeket szeretnétek, nem javaslom, hogy tűző napfényben készüljön a kreatív fotózás.

Mi van akkor, ha nem tudjuk ideális napszakra időzíteni a kreatívot?

Két javaslatom van. 🙂 Az egyik, hogy imádkozzatok, hogy legyen felhős az ég, a másik, hogy keressetek egy beltéri helyszínt. Nagyon szép fotókat lehet készíteni épületen belül is: legyen ez egy előre berendezett műterem, egy kastély, múzeum, vagy szállodai hall…stb. Bátorítalak, hogy ne féljetek tőle, megvannak a megfelelő technikáim a benti fotózáshoz is, és nagyon hangulatos, meghitt fotókat tudok készíteni ezeken a helyszíneken is. Persze az nem árt, ha egyeztetünk előtte, hogy mit gondolok a kiszemelt épületről. 😉 Azoknak a pároknak, akikkel nem sikerül a kreatív fotózást ideális napszakra tenni, azt is fel szoktam ajánlani egy kis kompromisszumként, hogy ha van rá idő, a vacsora alatt kiszökünk 10-20 percre, és készítünk néhány naplementés fotót is, hogy minél változatosabb legyen a képanyag.

Összegzés

Mindent összevetve, amint látjátok, tökéletes megoldás nincsen, érdemes mérlegelni, hogy számotokra melyek a legfontosabb szempontok. A nyugalom, egy különleges helyszín, az anyagiak vagy a minél jobb végeredmény? Remélem, hogy tudtam segíteni, hogy egy kicsit közelebb kerüljetek a megoldáshoz. Ha felmerül valamilyen kérdés, írjatok bátran, igyekszem segíteni!