Lifestyle családi fotózás: eszik-e vagy isszák?

Bizonyára te is találkoztál már ezzel a hangzatos kifejezéssel. Mint kiderült egy kérdőíves felmérésemből, nem is olyan egyértelmű ennek a jelentése, mint a fotósok gondolják (beleértve engem is). Tehát öntsünk tiszta vizet a pohárba, és nézzük meg, mi is az a lifestyle családi fotózás, hogy zajlik és milyen végeredmény várható belőle.

Az angol ‘lifestyle’ szó jelentése ‘életmód, életstílus’. Értelmes magyar megfelelőjével nem igazán találkoztam a műfajnak, de leginkább ‘életszerű’ képeknek fordítanám. A legfőbb jellegzetessége, hogy valós érzelmek és interakciók vannak a képeken a feszült pózok és műmosolyok helyett. Gondolom veled is megtörtént már, hogy egy különleges pillanatot megélve eszedbe jutott, hogy “bár itt lenne egy lesifotós, és megörökítené ezt az élményt”. Nos pont ez történik. Persze nem várhatunk napokig, amíg történik valamilyen szép, megható vagy vicces dolog, így sűrítve igyekszem ezt az érzelmi környezetet megteremteni különböző játékokkal, közös aktivitásokkal.

Hogyan zajlik a fotózás?

Érzésre teljesen más egy ilyen fotózás, mint a népszerű stúdiós fotózások. Az egyik lifestyle fotózás végén megkérdezte az 5 éves kislány, hogy “Akkor nem fogunk fotózni?”. Ugyanis ő csak annyit érzékelt, hogy játszottunk, a nagy nevetések-szaladgálások hevében fel sem tűnt neki, hogy elkészült több száz fénykép. Ami a legizgalmasabb az egészben, hogy itt tényleg a ti családotokra jellemző vonások fognak megmutatkozni: egy sokat bújós kislány, egy vicces grimaszokat vágó kis srác, az első lépések aranyos csámpássága, a mindig össze-vissza álló göndör fürtöcskék, és még folytathatnám a sort. Természetesen készül néhány kamerába nézős, “konszolidált” fotó is (a nagyinak), de fogadni mernék rá, hogy a kedvencek azok közül fognak kikerülni, amik valami plusz fűszert is hordoznak magukban.

Ha a képeket nézve az jut eszedbe, hogy szép-szép, de ti nem vagytok olyan család, akik olyan “energikusak, bulisak, extrovertáltak”, mint a képen lévők, szeretnélek megnyugtatni: nem kell tudni pózolni, és nem kell, hogy parancsszóra örömujjongásban törjetek ki. Olyan játékokat, programokat fogok nektek kitalálni, ami komfortos nektek és önazonosak maradtok benne. Mondok egy példát: játszhatunk olyat, hogy ki tud messzebbre dobni egy kavicsot a tóba, vagy épp együtt kerestek négylevelű lóherét a réten. Ha pedig történnek „maguktól” a dolgok, akkor nem avatkozom be, csak fotózom a szebbnél szebb életképeket.

Hol készülhetnek lifestyle családi fotók?

2+1 válaszom van erre. Az egyik legkedveltebb helyszín a szabadtér, érthető módon. Van elég fény, sok-sok felfedeznivaló, na meg a természetnél nem kell szebb díszlet. Szintén jó lehet az otthonotok, hiszen az életetek egyik legfontosabb színhelyét is konzerváljuk a fotókkal. Visszanézve a gyerekkori képeimet nekem sokat ad, hogy látom az otthoni környezetet, amiről még száz másik emlékfoszlány eszembe jut: a retró zöld kanapét, amin annyit ugrándoztunk, vagy épp a rég elfeledett babámat, akinek mindenféle ruhákat eszkábáltam maradék anyagokból. Mivel szeretnék magas minőségű fotókat átadni mindenkinek, nem lehet elvonatkoztatni a technikai tényezőktől, így nem minden otthonban javaslom a fotózást. Ha nincs elég fény, vagy tér, esetleg stílusban nehéz lenne összeegyeztetni a fotózással, akkor javasolni fogom, hogy keressünk egy másik megoldást.  Itt jön a +1: ebben az esetben egy szépen berendezett műterem jó szolgálatot tehet. Manapság már nagyon igényes, otthonos enteriőrökkel lehet találkozni a bérelhető stúdiókban, így nem kell, hogy elvegyen a fotózás spontaneitásából.

Kinek ajánlom a lifestyle stílusú fotózást?

Ez a szolgáltatásom elsősorban kisgyerekes családoknak  lett kitalálva. Az a tapasztalatom, hogy a legjobban a 2-7 éves korosztály vevő erre a fajta mókára, de persze ha van egy idősebb vagy épp fiatalabb testvér, róla is szép képek fognak születni, ezt meg tudom ígérni. Ha van háziállatotok (aki nem harap és nem repül el), akkor nyugodtan elhozhatjátok őt/őket is. Az viszont fontos, hogy a fotózásban ne akadályozzanak bennünket, tehát ne kelljen mondjuk egyikőtöknek végig fogni a házikedvencet, mert az elvesz a fotózás könnyedségéből. Elhozhattok egy segítőt is, aki vigyáz rá, ha épp nem szerepel a képen a kiskedvenc.

Eldöntöttem, tetszik! Hogyan tovább?

Először is, ha még nem tetted, nézd meg a munkáimat, hogy biztosan tetszik-e az a képi világ, amit nyújtani tudok. Ha igen, és a családod sem tör ki sikítófrászban az ötlettől, hogy fotózásra gyertek, akkor érdemes felvenned velem a kapcsolatot. Itt tudsz választani a csomagok közül. A következő lépés az időpont-egyeztetés lesz. Kültéren általában naplemente környékén fotózok, ami nyáron meglepően későn van (7-8 óra körül), tehát egy hétköznap munka után is simán meg tudjuk valósítani a fotózást. Ha megvan az időpont, együtt kiválasztjuk a tökéletes helyszínt számotokra. Át fogjuk beszélni azt is, hogy milyen ruhákat érdemes felvennetek, mit hozzatok esetleg magatokkal. Utána nincs más dolgotok, mint eljönni a megbeszélt időpontban, és jól érezni magatokat!

Van még kérdésed?
Írj nekem a hello@katkoblanka.hu címre, vagy keress a +36202224991 telefonszámon.