A várandósság kétségtelenül az élet egyik legfontosabb sarokköve, hiszen átmenetet képez “egyik életből egy másikba”: családdá vagy nagyobb családdá válunk általa, anyává, apává, mindezt akár többedjére. És ahogy a fontos eseményeknél lenni szokott, sokan szeretünk neki méltó emléket állítani, amire tökéletes megoldás egy kismamafotózás. Ez az elnevezés van a köztudatban, de és sokkal szívesebben hívom “babaváró” fotózásnak, hiszen nem csak egy kerekedő pocakról szól. Sokkal inkább a családi egységről, rólatok, mint leendő szülőkről, esetleg a leendő nagytesó(k)ról. Na meg persze arról, aki odabent kuksol.

Mikor érdemes kismamafotózásra jönni?

Minden kismama más, és máshogy reagál az első várandósságra mint a többedikre. Ökölszabályként mondom ezért, hogy kb a 30-36 hét környékén érdemes kismamafotózásra érkezni, mert ekkor már általában szépen kerekedik a pocak, de még (talán) egy kicsit könnyebben megy a mozgás, mint az utolsó hetekben. Ezenfelül attól sem kell még annyira tartani, hogy hamarabb érkezik a baba, mint a tervezett fotózás. 

Milyen helyszínen készíthetünk babavárós fotókat?

Kint is, bent is szoktam kismamafotókat készíteni, persze a vágyott minőség és hangulat eléréséhez tartoznak feltételek is. Ha hideg hónapban érkezik el a várandósság vége, akkor többnyire a benti opcióra szokott esni a választás. (Van erre ellenpélda is, egy stílusos kabáttal át lehet hidalni a problémát. ) Ha bent fotózunk, akkor is több választási lehetőségünk van a helyszínt illetően. Lehet például a műtermemben, ami Veszprém belvárosában található, és kifejezetten portrékhoz, családi fotózásokhoz rendeztem be világos, letisztult elemekkel. Akár az otthonotokban is készülhetnek a babavárós képek. Én mindig nagyon szeretem ezeket a fotózásokat, mert sokkal egyedibb és személyreszabottabb lesz a sorozatotok. Ehhez persze bizonyos kritériumoknak meg kell felelni, pl legyen elég fény, illetve valamelyest legyen letisztult a berendezés, tehát ne vonja el rólatok a figyelmet. Egyéb helyszínekre is nyitott vagyok, nem egyszer fotóztam már kávézóban, a város neves épületeiben… engedjétek el nyugodtan a fantáziátokat! Fontos, hogy bent is természetes fénnyel szoktam dolgozni, mert számomra ez illik legjobban a témához.

Ha a kültéri kismamafotózás dobogtatja meg inkább a szíveteket, annak sincs akadálya. Amikor kint fotózunk, az időzítés kulcsfontosságú, ugyanis a nap során folyamatosan változik a fény minősége. Mikor felkel a nap, akkor meleg és lágy fényei vannak, majd ahogy emelkedik a pályáján, egyre erősebb, és keményebb lesz. Ez erős kontrasztokat okoz a tájon és rajtatatok is, ami általában nem kívánatos. Ahogy megyünk bele az estébe, ismét lágyul és melegszik a fény. Mielőtt lebukik a nap, a legszebb pompájában van a táj és minden, amit csak ér a fény. Ekkor, a naplemente előtti utolsó 1-2 órában lecsapunk, és jól kihasználjuk a fotózáshoz. Alapvetően Veszprémben és a Balaton-felvidéken szoktam fotózni, de egy-egy különlegesebb helyszínért vagy nagyobb lélegzetvételű fotózáshoz szívesen utazom messzebbre is. Veszprém 20 km-es körzetén belül nálam ingyenes a kiszállás, azon kívül pedig 100 Ft/km-rel tudtok kalkulálni. (Így pl ha a szentbékállai kőtengerben szeretnétek fotózkodni, oda 5600 Ft a kiszállási költség, miután levontam a 2*20 km-t a teljes távból.) Kültéren a letisztultabb, semlegesebb helyszínek szoktak jól működni. Jó példa erre a balatonfüredi Tagore sétány esete, ami csodálatosan szép, ha sétálunk rajta, de pl fotókon már nem működik annyira jól, mert a helyszín elvonja rólatok a figyelmet (és a tömeg sem könnyíti meg a dolgunkat). Nem kell aggódni, ha hirtelen nincs ötletetek, egy egész csokor kipróbált helyszínjavaslatom van, amit szívesen megosztok veletek az időpontegyeztetéskor. 

Hogyan érdemes készülni a kismamafotózásra?

Mivel lifestyle stílusban fotózok, szeretem kerülni a nagyon “művi” megjelenést (mind pózokban, mind ruhákban). Így az óriási uszályos, drámai estélyiket kéretik a boltban/kölcsönzőben hagyni, az egy egészen más műfaj. Azt szoktam javasolni, hogy úgy érdemes felöltözni, mint a hétköznapokon, maximum egy icipicit csinosabban. Persze egy szépen beszárított frizura vagy egy kis smink hozzáad a fotókhoz és a magabiztosságon is sokat lendít. A kulcsszavam itt is az önazonosság: ha soha nem sminkelsz, és nem is szereted, akkor ne tedd. Ha alkalmanként vagy minden nap szoktál, és tudsz így azonosulni magaddal, akkor csak bátran! Szívesen ajánlok bevált, környékbeli szakembereket. A ruha-témát bővebben kifejtem az ismertetőben, amit a fotózásra jelentkezéskor küldök át. Ezenfelül nagyon szívesen segítek kiválasztani, hogy melyik szett lenne a jobb.

Hogyan tudok jelentkezni?

Ha kedvet kaptál a babavárós fotózáshoz és azon gondolkodsz, hogy engem kérnétek fel, akkor először is arra kérlek, hogy nézd meg a munkáimat, ha még nem tetted. Szuper dolog a szimpátia, de ha teljesen más stílus jön be, akkor nem lesz pozitív a közös munka végkifejlete. Így kérlek, itt kukkantsd meg, hogy én vagyok-e az a fotós, akire vágysz. A díjazásomat itt tudod megnézni. 3 csomag közül tudsz választani, az áruk pedig elsősorban az idő és az átadott képek relációjától függ. Fontos, hogy nyers képeket nem szoktam átadni, mert az úgy még félkész munka. Sokszor már a nyers képekről is nagyon elismerően szoktak nyilatkozni az ügyfeleim, de én tényleg a lehető legjobbat szeretném adni nektek. Időpontot kérni a Kapcsolat menüpontban lévő elérhetőségek egyikén, vagy bármelyik közösségimédia fiókomon keresztül tudsz. Hétköznap és hétvégén is szoktam dolgozni, az utóbbira a szabad időpontok hamarabb el szoktak fogyni. Érdemes egy pár héttel előre bejelentkezni, hogy biztosan legyen helyetek. A májustól szeptemberig tartó intervallumban a fentebb említett okok miatt (fény, naplemente) egész későn szoktam elkezdeni a kinti fotózást, így a legtöbbeknek munka után is simán bele szokott férni ez a program. 

Ha kedvet kaptál a babavárós fotózáshoz és azon gondolkodsz, hogy engem kérnétek fel, akkor először is arra kérlek, hogy nézd meg a munkáimat, ha még nem tetted. Szuper dolog a szimpátia, de ha teljesen más stílus jön be, akkor nem lesz pozitív a közös munka végkifejlete. Így kérlek, itt kukkantsd meg, hogy én vagyok-e az a fotós, akire vágysz. A csomagjaimat itt tudod megnézni. 3 csomag közül tudsz választani, az áruk pedig elsősorban az idő és az átadott képek relációjától függ. Fontos, hogy nyers képeket nem szoktam átadni, mert az úgy még félkész munka. Itt mutatok egy példát a nyers és a kidolgozott fotó között. Sokszor már a nyers képekről is nagyon elismerően szoktak nyilatkozni az ügyfeleim, de én tényleg a lehető legjobbat szeretném adni nektek, így ez a szabály nálam. Időpontot kérni a Kapcsolat menüpontban lévő elérhetőségek egyikén, vagy bármelyik közösségimédia fiókomon keresztül tudsz. Hétköznap és hétvégén is szoktam dolgozni, az utóbbira a szabad időpontok hamarabb el szoktak fogyni. Érdemes egy pár héttel előre bejelentkezni, hogy biztosan legyen helyetek. A májustól szeptemberig tartó intervallumban a fentebb említett okok miatt (fény, naplemente) egész későn szoktam elkezdeni a kinti fotózást, így a legtöbbeknek munka után is simán bele szokott férni ez a program.

A fotózáson és utána

Hogy pontosan milyen módszerrel fotózok, erről itt írtam bővebben, nem szeretném könyv hosszúságúra nyújtani ezt a bejegyzést. A lényeg, hogy teljesen ember- és apabarát a program. Nem kell hozzá tudni pózolni, nem baj, ha annyira nem komfortos nektek a kamera előtt. A legtöbb hozzám érkező ember nem profi modell, nekem sincsenek elvárásaim felétek, csak annyi, hogy legyetek nyitottak egy picit. 🙂 Megvannak az eszközeim, hogy hogyan oldjam fel és “mozgassam” a fotóalanyaimat, így csak bátran legyetek önmagatok!

Az elkészült képeket át szoktam válogatni, és a megmaradt, még mindig temérdek mennyiségű fotóból ti választhatjátok ki azokat a képeket, amiket meg szeretnétek kapni. Ez egy erre kialakított galérián keresztül történik. A válogatást rám is bízhatjátok, ha szívesen kiadjátok a kontrollt a kezetekből. A kiválasztott fotókat a stílusomnak megfelelő színezéssel és utómunkával látom el. Természetesen ha nem tetszik valami, nyugodtan lehet szólni és javítani fogom. Az elkészült fotók visszakerülnek a galériába, ahonnan immár le is tudjátok tölteni az elkészült fotókat, vízjel nélkül, teljes felbontásban (is).

Dióhéjban ezek a legfontosabb tudnivalók a kismamafotózással kapcsolatban. Ha bármi kérdésed felmerül, egész nyugodtan kérdezz üzenetben vagy telefonon is. A következő bejegyzés arról fog szólni, hogy a baba születése után milyen lehetőségek vannak a fotózásra. Remélem, hamarosan találkozunk!

Van még kérdésed?
Írj nekem a hello@katkoblanka.hu címre, vagy keress a +36202224991 telefonszámon.